ΣΥΝΗΘΗ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ
Τι είναι η ψυχοθεραπεία;
Η ψυχοθεραπεία είναι ένας γενικός όρος που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία των προβλημάτων ψυχικής υγείας μέσω της συνομιλίας με έναν ειδικό. Πιο αναλυτικά, ψυχοθεραπεία είναι εκείνη η θεραπευτική διαδικασία συνεργασίας και θεραπευτικής αλληλεπίδρασης, μεταξύ ενός επαγγελματία ψυχικής υγείας και ενός θεραπευόμενου, που έχουν κοινό στόχο την αναδόμηση των δυσλειτουργικών σκέψεων, καταστάσεων και συμπεριφορών που κάνουν μη λειτουργικό το θεραπευόμενο ή την ανάδειξη της λειτουργικής πλευράς του, μέσω του λόγου ή άλλων συμμετοχικών τεχνικών.
Αρκετά συχνά χρησιμοποιείται ο όρος «ψυχανάλυση» όταν αναφερόμαστε στις συνεδρίες με έναν ψυχολόγο. Στην πραγματικότητα όμως, η ψυχανάλυση δεν είναι παρά μια θεραπευτική προσέγγιση της ψυχοθεραπείας. Επομένως, η ψυχοθεραπεία είναι μια μεγάλη «ομπρέλα» που συμπεριλαμβάνει διαφορετικές προσεγγίσεις, οι οποίες προέρχονται από διαφορετικές ψυχοθεραπευτικές σχολές.
Ορισμένες από τις πιο γνωστές σχολές ψυχοθεραπείας είναι Γνωσιακή-Συμπεριφορική θεραπεία, η Προσωποκεντρική ψυχοθεραπεία, η Συστημική ψυχοθεραπεία, η Ψυχαναλυτική ψυχοθεραπεία, η Υπαρξιακή ψυχοθεραπεία και η Διαλεκτική-συμπεριφορική θεραπεία. Το είδος της ψυχοθεραπείας που είναι κατάλληλο για το κάθε άτομο, εξαρτάται από το ζήτημα που θέλει να διαχειριστεί και από την εκπαίδευση του έκτοτε θεραπευτή.
Ποια είναι τα συνήθη θέματα για τα οποία μπορεί να αναζητήσει κάποιος βοήθεια;
Άγχος, κρίσεις πανικού, ψυχοσωματικά προβλήματα, κατάθλιψη, προβλήματα διάθεσης, εμμονές, φοβίες, προβλήματα συμπεριφοράς, προβλήματα σχέσεων, διαζύγιο, προσωπική ανάπτυξη και αυτογνωσία, βελτίωση επικοινωνίας, προβλήματα στον χώρο εργασίας, συμβουλευτική ζευγαριών, κ.α.
Τι γίνεται στο ξεκίνημα της ψυχοθεραπείας;
Η πρώτη συνάντηση, γίνεται με σκοπό την αξιολόγηση του αιτήματος του θεραπευόμενου και ενδεχόμενων δυσκολιών του. Η συζήτηση εστιάζεται στον λόγο που ωθεί κάποιον να αναζητήσει βοήθεια. Ο στόχος της πρώτης συνεδρίας είναι η συλλογή πληροφοριών για τα συμπτώματα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο θεραπευόμενος και η διαμόρφωση μιας σφαιρικής εικόνας για τους διάφορους τομείς της ζωής του θεραπευόμενου. Ο θεραπευτής μαζί με τον θεραπευόμενο ορίζουν συγκεκριμένους στόχους, οι οποίοι σχετίζονται με τις δυσκολίες του θεραπευόμενου. Στα πλαίσια αυτής της θεραπευτικής σχέσης, ο θεραπευτή και ο θεραπευόμενος θα αποφασίσουν τους όρους της συνεργασίας και βήματα που θα γίνουν για να επιτευχθούν οι στόχοι, όπου από κοινού έχουν συμφωνήσει.
Συνήθως, η πρώτη συνεδρία διαρκεί από 1 ώρα και 15 λεπτά, δηλαδή περισσότερο από την κανονική διάρκεια.
Πόσο διαρκεί καθε συνεδρία;
Η κάθε συνεδρία διαρκεί 50 λεπτά, μια φορά την βδομάδα.
Πόσο διαρκεί μια θεραπεία;
Δεν υπάρχει προκαθορισμένος αριθμός συνεδριών. Η ακριβής διάρκεια κυμαίνεται ανάλογα με το αίτημα του θεραπευμένου, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του θεραπευμένου, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της δυσκολίας του και οι θεραπευτικοί στόχοι που έχουν οριστεί.
Κανένας δεν μπορεί να έχει πρόσβαση στις πληροφορίες και στα προσωπικά δεδομένα. Το ψυχολογικό απόρρητο ισχύει από την πρώτη κιόλας επικοινωνία του θεραπευόμενου με τον θεραπευτή. Η ψυχοθεραπεία είναι μια διαδικασία που έχει εμπιστευτικό χαρακτήρα. Όλες οι πληροφορίες είναι αυστηρά εμπιστευτικές. Κανείς δεν μπορεί να έχει πρόσβαση στις πληροφορίες που θα μοιραστεί ο θεραπευόμενος. Απαιτείται συγκατάθεση από τον θεραπευόμενο, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν με οποιοδήποτε τρόπο οι πληροφορίες αυτές.
Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις, οι οποίες καθορίζονται νομοθετικά, όπου μπορεί να παραβιαστεί το απόρρητο του πελάτη ακόμα και αν δεν υπάρχει η συγκατάθεση του. Οι νομικές εξαιρέσεις όπου οφείλει ο θεραπευτής να σπάσει το απόρρητο, χωρίς την συγκατάθεση του θεραπευόμενου είναι οι ακόλουθες: 1) η ζωή του θεραπευόμενου βρίσκεται σε κίνδυνο, 2) η ζωή κάποιου άλλου βρίσκεται σε κίνδυνο, 3) περιπτώσεις σεξουαλικής, σωματικής και συναισθηματικής κακοποίησης, εκμετάλλευσης και παραμέλησης κάποιου ανηλίκου, υπερηλίκου ή ανήμπορου ατόμου, 4) σε περίπτωση δικαστικού διατάγματος.